Albert Balcells explica els aspectes fonamentals de la Mancomunitat.

L’historiador Albert Balcells, catedràtic de la UAB, ha obert aquest dimarts 4 de març el curs “La Mancomunitat de Catalunya. Cent anys d’estructures d’estat” organitzat al Centre Cultural per Òmnium i el Centre d’Estudis Històrics. En poc menys d'una hora ha fet una síntesi excepcional de les realitzacions dutes a terme durant el període de la Mancomunitat, i molt especialment del significat històric de la institució, de la creació de la qual es compliran cent anys el proper 6 d'abril.

Albert Balcells ha valorat la Mancomunitat com una victòria del catalanisme possibilista, que maldava, al tombant del segle XX, tant per la prosperitat econòmica —aprofitant la sinergia de la federació de les quatre diputacions catalanes i l’empenta metropolitana de Barcelona— com per la construcció nacional que superés la ineficàcia d’un estat, l’espanyol, percebut com aliè.
El disseny d'un projecte nacional integrador, regeneracionista i modernitzador coincidia amb el moment constituent d'una Europa marcada per la guerra, l'ascens del comunisme i el feixisme, els processos d'emancipació nacionals, les crisis de les monarquies i, en el cas de Catalunya, per la fractura social que va desembocar en el pistolerisme. 

Entre els aspectes més destacats, Balcells ha subratllat la implicació patriòtica en la gestió de la Mancomunitat d’intel·lectuals doblats de tècnics, així com la col·laboració entre el catalanisme de dreta i el d’esquerra i, sobretot, la percepció dels coetanis que la voluntat popular catalana exigia, ja aleshores, estructures d’estat. Balcells ha acabat la conferència repassant la trajectòria política de Prat de la Riba, Puig i Cadafalch ―de qui n’acaba de publicar la biografia― i Alfons Sala, darrer president nominal de la Mancomunitat que va rebre el títol de comte d’Ègara en compensació per la dissolució de la institució, en començar la dictadura de Primo de Ribera.

El proper dimarts 11 de març tindrà lloc la segona sessió del curs, a càrrec d’Enric Pujol, tambe professor de la UAB, que tractarà dels aspectes culturals en temps de la Mancomunitat.